Ingyen ZajStopp falak, BME által bemért 13 cm RW=71 dB

NEM A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN MŰKÖDŐ ZajStopp HANGGÁTLÓ lap

  • VILÁGÚJDONSÁGNAK SZÁMÍTÓ KÖTÖTT HOMOKKAL TÖLTÖTT ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KIFEJLESZTÉSÉRŐL VAN SZÓ, - ZajStopp hangszigetelő lap ELNEVEZÉSSEL - AMELY E KITÖLTŐ ANYAGÁNAK KÖSZÖNHETŐEN NEM A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN MŰKÖDIK. EZ SOKAKNAK ÉRTHETETLEN ÉS ELFOGADHATATLAN. EZÉRT MA A TÖMEGTÖRVÉNYRŐL, ÉS A „NEM TÖMEGTÖRVÉNY” ELVÉN MŰKÖDŐ HANGGÁTLÓ lap ÉS HANGGÁTLÓ FALAZAT TÉMÁJÁRÓL FOGOK ÖNÖKNEK ELSŐSORBAN BESZÉLNI. ZajStopp
  • ENNEK MEGÉRTÉSÉHEZ ELŐSZÖR IS LÁSSUK, MI IS AZ A TÖMEGTÖRVÉNY A HANGGÁTLÁSBAN.

EZ, EGY GYAKORLATBÓL VETT SZÁMÍTÁSI MÓD, AMELY SZERINT DURVÁN MONDVA: MINÉL NAGYOBB A TÖMEGE, ANNÁL NAGYOBB A HANGGÁTLÁSA. EZ A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ESETÉBEN NEM ÉRVÉNYES.

EZ, EGY ISMERT ÉS HASZNÁLATOS MÓD A HANGGÁTLÁSBAN, ÉS EZÉRT A TERVEZŐK IGYEKEZNEK A MINÉL NEHEZEBB (EZZEL BOMBABIZTOS) HANGGÁTLÓ FALAK BETERVEZÉSÉRE. EZ TERMÉSZETESEN IGAZ, AZ AKUSZTIKUS TERVEZŐKRE IS, AKIKET A TERVEZŐCÉGEK MA MÁR MAJDNEM MINDEN PROJEKTNÉL ALKALMAZNAK, A KÉSŐBBI PROBLÉMÁK ELKERÜLÉSE VÉGETT. A HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA MA MÁR ÁLTALÁNOS ÉS SZÜKSÉGSZERŰ. ZajStopp

MEGINT CSAK DURVÁN SZÓLVA (A RÉSZEMRŐL MEGTALÁLT TÖMEGTÖRVÉNYT ISMERTETŐ SZAKIRODALOM SZERINT): A HANGSZIGETELÉS EGYENESEN ARÁNYOS AZ ANYAG NÉGYZETMÉTER TÖMEGÉVEl.

A HASZNÁLHATÓ KÉPLET EHHEZ: R = 37.5 * LOG(M) - 42, AHOL AZ „M” AZ ANYAG TÖMEGE.

  • A KÉPLET HASZNÁLATÁT, ÉS A TÖMEGTÖRVÉNY PONTOSSÁGÁT A MAGYAROSZÁGON KERESKEDELMI FORGALOMBAN LÉVŐ LEGTÖBB HANGGÁTLÓ tégla ESETÉRE PRÓBÁLOM BEMUTATNI.

AZ ESETLEGES TERMÉK ADATAINAK PONTATLANSÁGAIÉRT ELŐRE IS ELNÉZÉST KÉREK. AZ ADATOK A GYÁRTÓK HONLAPJAIRÓL SZÁRMAZNAK.

A TÁBLÁZATBAN A KÖVETKEZŐKET LÁTHATJUK:

- A TERMÉKEK MEGNEVEZÉSE MELLETTI OSZLOPBAN AZOK LABORATÓRIUMI SÚLYOZOTT LÉGHANGGÁTLÁSI SZÁMA SZEREPEL.

- EMELLETT AZ A SZÍNKÉPILLESZTÉSE TÉNYEZŐK VANNAK AMELYEKET A BELSŐ FALAK HELYSZÍNI HANGGÁTLÁSI MÉRÉSÉNÉL HASZNÁLUNK. A MÉRT ÉS KISZÁMOLT HELYSZÍNI SÚLYOZOTT LÉGHANGGÁTLÁSI SZÁMHOZ UGYANIS EZEK HOZZÁADANDÓAK, A HELYES EREDMÉNY MEGKAPÁSÁHOZ. AZ ELŐÍRÁSOK SZERINT, AZ ÍGY KAPOTT ADAT AZ, AMI LEGALÁBB AKKORA KELL HOGY LEGYEN MINT AZ ELŐÍRÁSOKBAN SZEREPLŐ HATÁRÉRTÉK

PÉLDAKÉNT A LAKÁSELVÁLASZTÓ FALAKRA AZ R = RW` - C <= 51 DB. TEHÁT LÁTJUK, HOGY IGEN FONTOS TÉNYEZŐRŐL VAN SZÓ, AMELY AZ EDDIG ISMERT HANGGÁTLÓ TÉGLA (ZajStopp hanggátló lap) ESETÉN MINDIG NEGATÍV ELŐJELŰ. ÍGY TEHÁT A MÉRT ADAT LEGALÁBB ANNYIVAL NAGYOBB KELL HOGY LEGYEN A KÖVETELMÉNYNÉL, MINT AMEKKORA A SZÍNKÉPILLESZTÉSI TÉNYEZŐ ÉRTÉKE.

SAJNOS VANNAK GYÁRTÓK, AMELYEK A SZÍNKÉPILLESZTÉSI TÉNYEZŐT KIHAGYJÁK, VÉLETLEN VAGY AKARATTAL A HANGGÁTLÓ TÉGLA ADATLAPJAIRÓL. EZ ADDIG, AMÍG NAGY, SŐT HATALMAS TÖMEGRŐL VAN SZÓ, NEM IS IGAZÁN JELENTETT GONDOT A TERVEZŐKNEK.

- A KÖVETKEZŐ OSZLOPBAN AZ R = RW+C SZEREPEL, MERT EZ HASONLÍTHATÓ ÖSSZE A TÖMEGTÖRVÉNY KÉPLETÉVEL KAPOTT EREDMÉNYEKKEL.

- EZUTÁN JÖNNEK A TÖMEGEK. ELŐSZÖR A FALAZÓELEMEK ÖNSÚLYA

- MAJD PEDIG A FALAZOTT VAKOLT FALSÚLYOK. ITT IS MEG KELL EMLÍTENEM, HOGY A NAGYTÖMEGŰ VAKOLATOK JAVASOLTAK A GYÁRTÓK RÉSZÉRŐL.

- A KÖVETKEZŐ OSZLOPBAN TALÁLHATÓ AZ ADOTT TÍPUSÚ HANGGÁTLÓ TÉGLA ESETÉRE A TÖMEGTÖRVÉNY KÉPLETÉVEL SZÁMÍTOTT HANGGÁTLÓ KÉPESSÉG. ZajStopp

- AZ UTOLSÓ OSZLOP PEDIG MEGMUTATJA NEKÜNK A MÉRT, ÉS TÖMEGTÖRVÉNY ÁLTAL SZÁMÍTOTT HANGGÁTLÓ KÉPESSÉG KÖZTI KÜLÖNBSÉG. AHOL KICSI AZ ELTÉRÉS (ÁLTALÁNOSSÁGBAN, VAGY LEGTÖBB TERMÉKNÉL) OTT MINDEN OKÉS. AHOL NEM, OTT VISZONT KERESNI KELL, HOGY MIÉRT NEM. ZajStopp

- LEGALUL A KÉT ZAJSTOPP HANGGÁTÓ TÉGLA ADATAI SZEREPELNEK, AMELYEK LÁTJUK, HOGY NAGYON KILÓGNAK A SORBÓL AZ EREDMÉNYÜKKEL.

  • MENJÜNK SORBAN:

- A ZajStopp 20-AS MÉSZHOMOK HANGGÁTLÓ TÉGLA 56-2 DB = 54 DB LABORATÓRIUMBAN, A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN PEDIG 54.3 DB, AM NAGYON JÓ EREDMÉNYNEK SZÁMÍT, TEHÁT A TÖMEGTÖRVÉNY ESZERINT IGAZ, ÉS JÓ, ÉS HASZNÁLHATÓ.

ZajStopp MÉSZHOMOK HANGGÁTLÓ TÉGLA 56 – 1 = 55 DB LABORATÓRIUMBAN, A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN PEDIG 55.1 DB, AMI SZINTÉN NAGYON JÓ EREDMÉNYNEK SZÁMÍT

  • ZajStopp MÉSZHOMOK HANGGÁTLÓ TÉGLA 57 – 1 =56 DB LABORATÓRIUMBAN, A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN PEDIG 58.7 DB, AMI NAGYON ELTÉR A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYTŐL. KÉRDÉS, HOGY MIÉRT? EZ SZERINT A LABORBAN IS MINIMUM 58 DB-T KELLENE HOGY TUDJON A 30-AS SILKA FAL EZEKKEL A TÖMEGADATOKKAL. RÁADÁSUL A TÁBLÁZATBAN LÁTSZIK, HOGY ITT MÉG VAKOLÓHABARCS HASZNÁLATA SINCS BENNE. AMENNYIBEN CSAK 60 KG/M2 VAKOLATOT RÁTENNÉNK, AKKOR 60.3 DB-T KELLENE TUDNIA. TEHÁT AZT LESZÖGEZHETJÜK, HOGY ILYEN TÖMEGMAGASSÁGOKBAN MÁR NEM PONTOS A TÖMEGTÖRVÉNY ALAPJÁN VALÓ SZÁMOLÁS.
  • UGYANEZEN A MÓDON RÉSZLETESEN MEGCSINLÁLHATNÁNK A SZÁMÍTÁSOKAT ÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSOKAT MINDEN FELSOROLT HANGGÁTLÓ lap ESETÉRE, DE AZOK NAGYJÁBÓL JÓ EREDMÉNYT ADNAK, AZAZ A LABORATÓRIUMBAN MÉRT ÉS A TÖMEGTÖRVÉNY ÁLTAL SZÁMÍTOTT ADATOK NAGYON KÖZEL VANNAK EGYMÁSHOZ. KIVÉTELT A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KÉPEZ.
  • AZ ITT ELHANGZOTTAKBÓL, AZ ALÁBBI KÖVETKEZTETÉSEKET VONHATJUK LE:

- A TÖMEGTÖRVÉNY HASZNÁLHATÓ ÉS ELÉG PONTOS A TÖMEGALAPÚ HANGGÁTLÁSRA

- A NAGYON NAGY HANGGÁTLÓ lap TÖMEGEKNÉL MÁR LEHETNEK ELTÉRÉSEK A MÉRÉSI EREDMÉNYEKHEZ KÉPEST. ZajStopp

- AMIRE ELŐÍRJA A TÖRVÉNY, HOGY NEM ALKALMAZHATÓ, ARRA NE PRÓBÁLJUK ALKALMAZNI

- KIVÉTELEK ALÁ TARTOZIK PL. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap, A NAGY PORÓZUSSÁGÚ KITÖLTŐ ANYAG VÉGETT. HOGY MIÉRT VAN ÍGY, ÉS HOGYAN MŰKÖDNEK ARRA A TOVÁBBIAKBAN TÉRÜNK KI. ZajStopp

  • A TÖMEGTÖRVÉNY SZERINT A 150 KG/M2 ALATTI TÖMEGŰ, ÉS A 15%-OS PORÓZUSSÁGNÁL NAGYOBB ÉRTÉKEK ESETÉN, AZ ADOTT TERMÉKRE NEM ÉRVÉNYES A TÖMEGTÖRVÉNY. EZ EGY EGYSZERŰ, ÉS EGYENES MAGYARÁZAT A ZajStopp HANGGÁTLÓ TÉGLA CSALÁD KIS TÖMEGE VÉGETTI HITETLENKEDÉSÉBEN.

TÖMEGTÖRVÉNY ALKALMAZHATATLANSÁGÁNAK BIZONYÍTÁSA ZajStopp hanggátló lap

A ZajStopp hanggátló lap - ÖNSÚLYA CSAK 16 KG/db ZajStopp

FALAZÓ, ÉS VAKOLÓ HABARCS HOZZÁADÁSÁVAL EZ MÁR 165 KG/M2 > 150 KG/M2 ZajStopp, DE:

A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap TÖLTŐANYAGAKÉNT PORÓZUS KÖTÉSŰ KÖTÖTT HOMOK VAN HASZNÁLVA. PORÓZUSSÁG 31%.

UGYANEZ ÉRVÉNYES A ZajStopp 20 NF HANGGÁTLÓ TÉGLA ESETÉRE IS.

HANGSZIGETELÉS

HANGSZIGETELÉS AZ A FOLYAMAT, AMIKOR MEGPRÓBÁLJÁK A TERET A ZAVARÓ ZAJHATÁSOKTÓL LEVÁLASZTANI. A HANGGÁTLÁS ÉS HANGELNYELÉS VISZONT MÁS. AKKOR ELSŐSORBAN A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HATÁROZZA MEG A TULAJDONSÁGOT. A HANGSZIGETELÉS ESETÉBEN AZ ANYAG - ZajStopp  HANGGÁTLÓ lap ÉS A TÉRBEN FELHASZNÁLT EGÉSZ RENDSZER MEGHATÁROZÓ.

A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap RENDSZER GYENGE PONTJA AZ EGÉSZ TERET GYENGÍTI. EMIATT A HANGSZIGETELÉS NORMATÍV SZABÁLYOZÁSAI (PL.: DIN 4109, BB93) SOKKAL BŐVEBBEK ÉS RÉSZLETESEBBEK, MINT A HANGELNYELÉS SZABÁLYOZÁSAI A NAGYOBB ALKALMAZÁSI BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN. A HANGSZIGETELÉS MÉRTÉKE ELSŐSORBAN AZ ANYAGOK- ÉS A RENDSZEREK FELDOLGOZÁSÁTÓL FÜGG.

AZ ANYAGNAK (HANGGÁTLÓ lap) KÖSZÖNHETŐEN ELÉRT, KÉT TÉR KÖZÖTTI HANGNYOMÁSSZINT-CSÖKKENÉST HANGNYOMÁSSZINT-KÜLÖNBSÉGKÉNT MÉRIK ÉS AZ ISO 717-1 SZERINT A VIZSGÁLATI JELENTÉSBEN A FREKVENCIA FÜGGVÉNYÉBEN HANGSZIGETELÉS MÉRTÉKKÉNT ADJÁK MEG. ZajStopp

A MÁR EMLÍTETT EN ISO 140-3 SZABVÁNYNAK MEGFELELŐ EGYSZERŰ HANGÁTHATOLÁST VIZSGÁLÓ SZITUÁCIÓ MELLETT ÚJABBAN A TETŐ FÖLÖTTI ZAJFORRÁSOKBÓL ÉRKEZŐ BEHATÁSOKAT IS FIGYELEMBE VESZIK AZ ÚJ TESZTELJÁRÁSOK KIFEJLESZTÉSÉNÉL.

LÉPÉS HANGSZIGETELÉS

LÉPÉS HANGSZIGETELÉS ESETÉN A FELSŐBB EMELETRŐL A FÖDÉMEN ÉS A FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZETEN KERESZTÜL ÉRKEZŐ LÉPÉSEK ZAJÁT, BÚTOROK MOZGATÁSÁT VIZSGÁLJÁK. AZÉRT, HOGY LEHETŐLEG EGYFORMA LEGYEN A VIZSGÁLATI ELJÁRÁS, A FÖDÉMET A SZABVÁNYNAK MEGFELELŐ KALAPÁCSSZERKEZETTEL ÜTIK, ÉS A VÉDETT TÉRBE ÉRKEZŐ ZAJ HATÁSÁT AZ ÉPÍTKEZÉS HELYÉN AZ ISO 140-7 SZERINT MÉRIK ÉS AZ ISO 717-2 SZERINT ÉRTÉKELIK.

A HANGSZIGETELÉS MAXIMALIZÁLÁSA AJÁNLOTT, HOGY A TÉRREL ÉS ÉPÜLETTEL SZEMBEN TÁMASZTOTT MAJDANI ELVÁRÁSOKNAK IS MEGFELELJÜNK.

AZ AMF ÁLMENNYEZETI RENDSZEREK ENNÉL A HANGÁTVITEL-FORMÁNÁL KITŰNŐ, AKÁR 43 DB-ES LÉG HANGGÁTLÁS TULAJDONSÁGOKKAL IS RENDELKEZNEK (PL.: SILENCE DB, THERMACOUSTIC DB). EZEK AZ ÉRTÉKEK TOVÁBBI HANGGÁTLÓ TÉGLA RÁFEKTETETÉSÉVEL ÉS EGYÉB MÓDSZEREK FELHASZNÁLÁSÁVAL JELENTŐSEN FOKOZHATÓAK. ZajStopp

A LÉGHANGGÁTLÁS MÉRÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

A LÉG HANGSZIGETELÉS MÉRTÉKÉT MINDEN EGYES FELHASZNÁLÁSKOR AZ EHHEZ ILLŐ SZABVÁNYNAK MEGFELELŐEN VIZSGÁLJÁK. A RENDSZERBE BEÉPÍTETT HANGGÁTLÓ ANYAGOK, ÍGY A ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP MÉRÉSÉT IS, MINDEN ESETBEN A 100 HZ-TŐL 5000 HZ-IG TERJEDŐ FREKVENCIA-TARTOMÁNYBAN MÉRIK (SZABVÁNYOS VIZSGÁLÓBERENDEZÉSSEL LABORKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT). AZ EREDMÉNYT GÖRBE VAGY TÁBLÁZAT MUTATJA. A MÉRT LÉGHANGSZIGETELÉS ÉRTÉKÉT (RW) ÉS A SZABVÁNYOS HANGNYOMÁSSZINT KÜLÖNBSÉG ÉRTÉKÉT FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZET ESETÉN (DN,C,W) AZ EN ISO 717-1 SZABVÁNYNAK MEGFELELŐEN SZÁMÍTJÁK. AZ ISO 140 SZERINT MÉRT LÉG HANGSZIGETELÉS ÉRTÉKEKET AZ ISO 717-1 ÁLTAL MEGADOTT HIVATKOZÁSI GÖRBÉVEL HASONLÍTJÁK ÖSSZE ÉS ÉRTÉKELIK. ZajStopp

AZ 500 HZ-NÉL ELTOLT HIVATKOZÁSI GÖRBE ÉRTÉKE AZ EGYES MÉRŐELJÁRÁSOKNAK MEGFELELŐEN AZ ISO 140-3 SZABVÁNY SZERINT A MÉRT LÉG HANGSZIGETELÉS ÉRTÉKÉNEK (RW) FELEL MEG, VAGY AZ ISO 140-9 SZABVÁNY SZERINT A SZABVÁNYOS HANGNYOMÁSSZINT-KÜLÖNBSÉG ÉRTÉKÉNEK FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZET ESETÉN (DN,C,W).

OTTHONUNKBAN A ZAJ TERJED A LEVEGŐBEN A FALAKBAN, FÖDÉMBEN, AZ EGÉSZ ÉPÜLETSZERKEZETBEN. ZajStopp

UGYANEZ A ZAJ A SZOMSZÉDBAN IS GERJED, ÉS TERJED. ÍGY VÁLIK FONTOSSÁ AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS FŐLEG A LAKÁSOK, DE NÉHOL A JÓ HANGGÁTLÁS A SAJÁT LAKÁS KÜLÖN HELYISÉGEI KÖZÖTT IS. SEGÍT A ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP HASZNÁLATA.

LÉG ÉS TESTHANGOK A HANGGÁTLÁSBAN

AZ AKUSZTIKÁBAN A HANGOKAT TESTHANGOKRA ILLETVE A LÉGHANGOKRA BONTJUK.

A TESTHANG A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL ESETÉBEN A FÖDÉMEN AZ ÉPÜLETEK SZERKEZETEIBEN TERJED. ILYEN PÉLDÁUL A FELETTÜNK LAKÓK LÉPÉSEINEK LEHALLATSZÁSA, FÖLDRE EJTETT JÁTÉK, EDÉNYEK, VÍZVEZETÉKEK, GYERMEKJÁTSZÁS. A TESTHANGOKRA GYAKRAN HASZNÁLJUK A KOPOGÓHANG, LÉPÉSHANG KIFEJEZÉST.

A LÉGHANGOK TERJEDÉSI KÖZEGE A LEVEGŐ., MINT PL. BESZÉLGETÉS, TELEVÍZIÓ, RÁDIÓ. HANSZIGETELÉSE A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATÁVAL KIVÁLÓ.

A KÉT UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS NEM KÜLÖNÍTHETŐ EL EGYMÁSTÓL, MERT A TESTHANGOK EGY RÉSZE LESUGÁRZÓDHAT A FELÜLETEKEN ÍGY LÉGHANGOT HOZVA LÉTRE, ÉS A LÉGHANGOK EGY RÉSZE IS BEJUTHAT A SZERKEZETEKBE AHOL TESTHANGKÉNT TERJED TOVÁBB. ZajStopp

MEGOLDÁS A JÓ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS, SOKSZOR VÉKONY ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FELHASZNÁLÁSÁVAL.

A JÓ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS ÉRDEKÉBEN ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA ESETÉN ÜGYELJÜNK AZ ÁTTÖRÉSEKRE CSATLAKOZÁSOKRA! EGY JÓ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉSŰ FALSZERKEZET VESZÍTHET AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS MÉRTÉKÉBŐL, AMENNYIBEN AZ ÁTTÖRÉSEK, VEZETÉKEK, NEM MEGFELELŐ MÓDON VANNAK KIVITELEZVE, BEÉPÍTVE A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ALAPÚ FALBA!

ONLINE PONTATLANSÁGOK

AZ INTERNET EGY NAGY INFORMÁCIÓS ADATBANK, AHOVÁ BÁRKI, BÁRMIT LEÍRHAT, ÉS FELRAKHAT. EZ ÉRVÉNYES AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS, ÉS A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ESETÉRE IS. TÖBBSÉGBEN TUDATOSAN RAKNAK FEL ILYEN FÉL INFORMÁCIÓKAT, HAZUGSÁGOKAT, PONTATLANSÁGOKAT A NAGYOBB ÉRTÉKESÍTÉS REMÉNYÉBEN, DE VANNAK, AKIK CSAK TUDATLANSÁGBÓL TESZIK. NEM SZABAD ELHINNI MINDENT. ELLENŐRIZZÉK LE TÖBB, ÉS FŐLEG HITELES FORRÁSBÓL – A MI ADATAINKAT IS. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL FONTOS DOLOG.

SOKAN PÉLDÁUL DOBÁLÓZNAK A DECIBELEKKEL, HOGY MENNYIT TUD A HANGGÁTLÓ lap FAL. PONTATLAN ADATOKKAL, NEM HIVATALOS ÉS HITELES ADATOKKAL. EMELLETT A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap MINŐSÉGE NEM ELEGENDŐ (EZ RÁNK IS ÉRVÉNYES). AZ ÉPÜLETSZERKEZETEKET KOMPLEXEN, EGYÜTT KELL KEZELNI.

EZÉRT VÉGZI PL. AZ ÉMI NEM CSAK AZ ANYAG BEMÉRÉSÉT, HANEM MINDEN TÍPUSÚ FALRA ÉS PADLÓ KONSTRUKCIÓRA KÜLÖN IS, MERT CSAK AZ IGAZÁN MÉRVADÓ, ÉS HITELES. A ZajStopp HANGGÁTLÓ Lap FAL MÉRÉSE ÉS AZ EREDMÉNYE IS MÁS, MINT A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ESETÉBEN.

NEM ELEGENDŐ EGY JÓ ZajStopp HANGGÁTLÓ lap! AMENNYIBEN NEM MEGFELELŐ MÓDON VAN FALAZVA, BIZTOS, HOGY KEVESEBBET JAVÍT A HANGSZIGETELÉS TERÉN, MINT AMIT VALÓJÁBAN TUDNA.

UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS ZajStopp

RÉGI ÉPÜLETEKNÉL ÉRDEMES MEGKERESNI A SZIGETELNI KÍVÁNT FELÜLET „GYENGE PONTJÁT” EZ LEHET A FALON, FÖDÉMEN VALAMILYEN SZERKEZETI VAGY ÉPÍTÉSI HIBA MIATT. EZT LEGPONTOSABBAN HELYSZÍNI MÉRÉSSEL TUDJUK MEGHATÁROZNI. ÍGY LEHET MINŐSÉGI AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS, ÉS A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL.

FONTOS TOVÁBBÁ A RÉTEGREND ÉS SZERELÉSI TECHNOLÓGIA BETARTÁSA A JÓ ZajStopp HANGSZIGETELÉS ÉRDEKÉBEN!

A KÖNNYŰSZERKEZETEKNÉL ELŐÍRT RAGASZTÓANYAGOKTÓL, DÜBELEKTŐL VALÓ ELTÉRÉS RONT A SZERKEZET UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS MÉRTÉKÉN, ÉS ERRE NINCS SZÜKSÉG A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ESETÉBEN!

HA UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL BESZÉLÜNK, SEMMI ESETRE SEM SZABAD ANYAGOKBAN GONDOLKODNUNK. A HANGNAK UGYANIS NEM KONKRÉT ANYAGTÍPUSOKKAL, HANEM KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOKBÓL KÉSZÍTETT ÉPÜLETSZERKEZETEKKEL ÁLLHATJUK ÚTJÁT − SZÖGEZI LE MÁR AZ

ELEJÉN REIS FRIGYES, A BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM ÉPÜLETAKUSZTIKAI LABORJÁNAK VOLT VEZETŐJE.

A SZAKEMBER SZERINT A LEGNAGYOBB HIBA, AMIT UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS KÖZBEN ELKÖVETHETÜNK AZ, HOGY A SZIGETELENDŐ FALRA VÉKONY POLISZTIROL TÁBLÁKAT VAGY SZÁLAS SZIGETELŐANYAGOT TESZÜNK, ÉS AZT LETAPÉTÁZZUK. EZ ÖNMAGÁBAN UGYANIS MIT SEM ÉR, UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS EZEN MÓDSZERE GYAKORLATILAG ALKALMATLAN ALKALMASABB A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap ELŐTÉTFAL.

SOK A KÓKLER AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS KÍNÁLÓK KÖZÖTT, GYAKRAN BECSAPJÁK A SZOMSZÉDOK HANGJAITÓL SZABADULNI IGYEKVŐ LAKÓKAT. KÖRÜLTEKINTŐEN KELL VÁLASZTANI ÉS NEM ÁRT AZ ÉMI-JEGYZŐKÖNYV UTÁN ÉRDEKLŐDNI. A BAJ EREDENDŐEN A TERVEZÉSKOR, MAJD AZ ÉPÍTKEZÉSKOR TÖRTÉNIK, AMIKOR A FAL VASTAGSÁGÁN VAGY A SZIGETELÉSEN SPÓROLNAK, VAGY NEM HANGGÁTLÓ TÉGLA VAN FELHASZNÁLVA EZÉRT UTÓLAG KELL AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉSRŐL GONDOSKODNI, HOGY JÓ ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL LEGYEN. SZÁMTALAN MÓDSZER LÉTEZIK, VANNAK A PROFIK ÉS LAKOSSÁG SZÁMÁRA IS KIELÉGÍTŐ MEGOLDÁSOK, DE EGY BIZTOS: AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS EREDMÉNYE SOSEM LESZ TÖKÉLETES, MÉG ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATÁVAL SEM. CSAK TOMPÍTANI LEHET A HANGOKAT, TELJESEN KISZŰRNI MÁR NEM. EZÉRT KELL MÁR AZ ÉPÍTÉSKOR, ILLETVE ELŐTTE VALÓ TERVEZÉSKOR FIGYELNI ARRA HOGY A HASZNÁLT ANYAG ZajStopp HANGGÁTLÓ lap LEGYEN, ÉS HELYES ÉPÍTÉSSEL JÓ ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL.

A LEGGYAKORIBB MEGOLDÁS EGY ELŐTÉTFAL ÉPÍTÉSE. ENNEK MEGHATÁROZOTT RÉTEGRENDJE KELL, HOGY LEGYEN. ÁLTALÁBAN PÁRNAFÁKRA RÖGZÍTIK A RÉTEGEKET, EZEKET SZÜKSÉGES ELŐSZÖR FELRAKNI A FALRA. MAJD KÖVETKEZIK EGY RÉTEG HANGELNYELŐ ANYAG, ÁLTALÁBAN KŐZETGYAPOTOT HASZNÁLNAK EZEKRE A CÉLOKRA, VÉGÜL AZ EGÉSZET GIPSZKARTONNAL BORÍTJÁK BE. ETTŐL SOKKAL BIZTOSABB ÉS JOBB MEGOLDÁS A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL.

A FÖDÉMRE SZERELT UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS ESETÉN KÉT RÉTEG GIPSZKARTON ZÁRHATJA A SORT, A PADLÓ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉSÉNÉL LÉPÉSÁLLÓ HANGELNYELŐ, MAJD ÚSZTATVA SZERELT ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KÖVETKEZIK, AMELYRE JÖHET A PADLÓBURKOLAT. A LEGGYAKORIBB HIBÁK KÖZÉ TARTOZIK, HOGY ELFELEJTENEK SZIGETELÉS TARTÓ VÁZÁBA GUMI SZIGETELÉST RAKNI, ÍGY HANGVEZETŐ MEMBRÁNT HOZNAK LÉTRE UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS HELYETT. SOKSZOR SZEMRE SZABJÁK BE A GYAPOTOT ÉS AZ ÍGY KELETKEZŐ ESETLEGES HÉZAGOKKAL NEM FOGLALKOZNAK.

AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS KÉSZÍTÉSÉVEL FOGLALKOZÓ CÉGEK TERMÉKEIT, ÉS A HANGGÁTLÓ lap VALAMINT HANGGÁTLÓ FAL MINŐSÉGÉT IS AZ ÉMI-VEL KÖTELEZŐ BEVIZSGÁLTATNI, RENDELKEZNIÜK KELL A VIZSGÁLAT JEGYZŐKÖNYVÉVEL, EZT ÉRDEMES ELKÉRNI A CÉGEKTŐL. EZ TARTALMAZZA A VIZSGÁLAT SORÁN MEGÁLLAPÍTOTT ÉRTÉKEKET, GRAFIKONT IS A TERMÉK HASZNÁLATÁVAL ÉS ANÉLKÜL. A VEVŐKET GYAKRAN BECSAPJÁK, GYAKORI PÉLDÁUL, HOGY A HUNGAROCELLT AJÁNLJÁK, AMELY UGYAN KIVÁLÓ HŐSZIGETELŐ ANYAG, DE A HANG ÚGY HALAD ÁT RAJTA, MINT KÉS A VAJON. A KÜLÖNBÖZŐ INTERNETES FÓRUMOKON IGAZI RÉMTÖRTÉNETEKKEL IS TALÁLKOZNI. ZajStopp

AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS TÉMÁJÁVAL MINÉL KORÁBBAN FOGLALKOZUNK, ANNÁL NAGYOBB AZ ESÉLYE A JÓ EREDMÉNYNEK. AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS CÉLJA VALÓSZÍNŰLEG NAGY MÉRTÉKBEN MEGHATÁROZZA MAJD A KIVITELEZÉS MÓDOZATAIT, A FELHASZNÁLT ANYAGOKAT ÉS TECHNOLÓGIÁKAT. ZajStopp

EZEK LEHETNEK AKÁR A LEGEGYSZERŰBBEKTŐL A LEGBONYOLULTABBAKIG SOKFÉLÉK, ESETLEG MÁR AZ ALAPVETŐ ÉPÍTÉSZETI KONSTRUKCIÓKAT IS ÉRINTŐ MEGOLDÁSOK. EZÉRT HA MÉG NEM KÉSŐ, ÚJ ÉPÍTKEZÉSEKNÉL VAGY TETŐTÉR BEÉPÍTÉSEKNÉL, NAGYOBB FELÚJÍTÁSOKNÁL, FELTÉTLENÜL ALAPOSAN GONDOLJUK VÉGIG, HOGY A LAKÓTEREKET MILYEN ZAJ TERHELÉSE ÉRHETI, AZOK HONNAN EREDNEK ÉS MIKÉNT SZÜNTETHETŐK MEG A JÓL MEGVÁLASZTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOKKAL ÉS TECHNOLÓGIÁKKAL. ÉRDEMES JÓ MINŐSÉGŰ ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA, MINŐSÉGI ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL ÉPÍTÉSE.

AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS ESETLEG MÁR NEHEZEBB ÉS KÖLTSÉGESEBB MEGOLDÁSOKAT IGÉNYEL. A JÓ MEGOLDÁSOK SORA MINDENKÉPPEN AZ ÉPÍTÉSNÉL FIGYELEMBEVETT ALAPVETŐ SZEMPONTOKKAL KEZDŐDIK. AZAZ MÁR A TERVEZÉSNÉL A ZAJSZIGETELÉSI IGÉNYEKET IS FONTOSSÁGUK SZERINT KELL KEZELNI ÉS EMIATT AZ EGYES SZERKEZETI RÉSZEKET ÉS ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁKAT NEM SZABAD, HOGY CSAK MÁS SZEMPONTOK HATÁROZZÁK MEG. ODA KELL FIGYELNI HOGY ILYEN HELYEKRE ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL ÉPÜLJÖN, LEHETŐLEG ZajStopp HASZNÁLATÁVAL.

A LEGGYAKORIBB HANGGÁTLÓ PROBLÉMA MAJD MINDEN ÉPÍTÉSNÉL MÁR A KEZDETEKNÉL FELMERÜL. A FÖDÉMEK ÉPÍTÉSÉNÉL NEM IGAZÁN FONTOS SZEMPONT AZ ÚGYNEVEZETT KOPOGÓ, LÉPÉS ZAJ ELLENNI VÉDELEM (3). MELLESLEG HA A FÖDÉM EZ ELLEN SZIGETELT, AKKOR MÁS JELLEGŰ ÉS MÁS FORRÁSOKBÓL EREDŐ ZAJOK SE JUTNAK KERESZTÜL RAJTA, TOVÁBBÁ A HŐSZIGETELÉSE IS NAGYMÉRTÉKBEN JAVUL. ZajStopp

ELTEKINTVE NÉHÁNY KÜLÖNLEGES ESETTŐL AZ MÁR BIZTOS, HOGY A LEGOLCSÓBB ÉS A LEGHATÁSOSABB UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS AZ ÚGYNEVEZETT VÉKONY ZajStopp HASZNÁLATÁVAL OLDHATÓ MEG. MINDEZ ÚJ FALAKNÁL ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA ESETÉN, ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL ÉPÍTÉSÉVEL OLDHATÓ MEG.

AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS ELVÉGZÉSE A HELYISÉG MINDEGYIK FELÜLETÉRE KI KELL TERJEDNIE AKKOR, HA A LEVEGŐBŐL A SZERKEZETBE BEHATOLÓ HANGOKAT AKARJUK CSILLAPÍTANI ZajStopp HANGGÁTLÓ lap SEGÍTSÉGÉVEL.

BÁR AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS A HANG TERMÉSZETE MIATT NAGYOBB KIHÍVÁS, MINT A HŐSZIGETELÉS, ERRE IS VAN MEGOLDÁS. DE MELYIK A LEGHATÉKONYABB MÓDSZER? A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA.

AZ UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS MÓDJA ATTÓL FÜGG, HOGY A HÁZON BELÜL TELJESEN ÚJ FALAT AKARUNK-E LÉTREHOZNI, EGY MÁR MEGLÉVŐ, ÁM NEM HANGSZIGETELT FALAT AKARUNK-E VÉDENI, NE ADJ ISTEN EGY AJTÓVAL GYŰLIK MEG A BAJUNK. AMENNYIBEN ÚJ FALAT HÚZUNK FEL, EGYÉRTLELMŰ A ZajStopp HASZNÁLATA, ÉS ÍGY ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL KÉSZÍTÉSE.

A 10 CENTIMÉTER VASTAGSÁGÚ VÁLASZFALAKRA MINIMÁLISAN 5−6 CENTIMÉTERNYI BURKOLAT SZÜKSÉGES, DE JELENTŐSEBB JAVULÁS CSAK LEGALÁBB 10 CENTIMÉTERES SZIGETELÉSTŐL VÁRHATÓ.

A PÁPATESZÉRI TÉGLAIPARI KFT. BAKONYTHERM ZajStopp HANGGÁTLÓ TÉGLA GYÁRTÁSÁT KEZDTE EL. EGY SAJÁT, MAGYAR SZABADALMAZTATOTT TALÁLMÁNY, VÉKONY (10 CM), HATÉKONY (55 DB HANGGÁTLÁS) ZajStopp HANGGÁTLÓ TÉGLA.

NEM ELEGENDŐ EGY JÓ, ÉS HATÁSOS ZajStopp HANGGÁTLÓ lap, HA A FELÜLETTEL EGYÜTT NEM HOZ MEGFELELŐ EREDMÉNYT. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FAL ÉPÍTÉSÉNEK MÓDJA, ÉS A VAKOLÁS IS FONTOS TÉNYEZŐ. NEM MINDEGY HOGYAN HANGSZIGETELÜNK. ZajStopp

KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁK, RÉTEGEK, ÉS RÉTEGRENDEK, VALAMINT KÜLÖNBÖZŐ RÖGZÍTÉSI MÓDSZEREK, ÉS ANYAGOK NAGY ÉRTÉKŰ ELTÉRÉST IS MUTATHATNAK UGYANANNÁL AZ ÉPÜLETSZERKEZETNÉL BÁRMELY HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATÁVAL. EZ ALÓL A ZajStopp hanggátló lap SEM KIVÉTEL.

A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HATÉKONY A KOPOGÓ HANGOKKAL SZEMBEN IS.

ANNAK ELLENÉRE, HOGY A HANGSZIGETELÉS NAGYON KOMPLEX PROBLÉMA, A ZajStopp HANGGÁTLÓ lapoKKAL VALÓ SZERELÉST ÖNMAGA IS ELVÉGEZHETI. A HANGSZIGETELÉS KÉNYES KÉRDÉS.

ZajStopp HANGGÁTLÓ lap LAKÁSELVÁLASZTÓ VÁLASZFAL ÉPÍTÉSÉRE ALKALMAS. MINDÖSSZE 10 CM-ES VASTAGSÁGÁVAL A LEGHATÉKONYABB ZajStopp HANGGÁTLÓ lap A PIACON. AMI A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap MELLETT SZÓL: GYORS, TISZTA, EGYSZERŰ BEÉPÍTÉS, TÖKÉLETES HANGGÁTLÓ MEGOLDÁS. INGATLAN ÉRTÉKÉNEK NÖVEKEDÉSE HANGSZIGETELÉS EREDMÉNYEKÉNT.

KÖRNYEZETBARÁT, KIVÁLÓ HŐTÁROLÓ KÉPESSÉG A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FALAZÓBLOKK EGYIK FŐ TULAJDONSÁGA.

A ZajStopp MÉSZHOMOK HANGGÁTLÓ TÉGLA EGY OLYAN NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÉPÍTŐELEM, AMELY MÉSZ, HOMOK ÉS VÍZ ÖSSZEKEVERÉSÉVEL, NYOMÁS ALATTI FORMÁZÁSÁVAL GŐZSZILÁRDÍTÁSSAL KÉSZÜL. NAPJAINKBAN KEDVELT FALAZÓELEM, MERT KÖRNYEZETBARÁT, A MÉSZHOMOK TÉGLA HASZNÁLATÁVAL KÉSZÜLT ÉPÜLETEK BIZTONSÁGOSAK ÉS ÉRTÉKÁLLÓAK. MAGYARORSZÁGON A SZÁZAD ELEJÉN ISMERT ÉPÍTŐANYAG VOLT – MÉSZHOMOK TÉGLA FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉPÜLTEK BUDAPEST TÖBB TELEPÉNEK HÁZAI 1909-TŐL - DE A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ UTÁN, AZ IPAROSÍTOTT ÉPÍTÉS KORSZAKÁBAN ITTHON A MÉSZHOMOK HANGGÁTLÓ TÉGLA FELEDÉSBE MERÜLT. ZajStopp

A MÉSZ, A HOMOK ÉS A VÍZ OLYAN ALAPANYAGOK, AMELYEK MINDENFELÉ ELŐFORDULNAK A TERMÉSZETBEN, ÉS SEMMILYEN KÉMIAI, VAGY MÉRGEZŐ ANYAGOKAT NEM TARTALMAZNAK. A MÉSZHOMOK ZajStopp HANGGÁTLÓ TÉGLA KÖRNYEZETBARÁT.

A HELYSZÍNEN ELÉRENDŐ 52 DB-HEZ KIVÁLÓAN MEGFELELŐ A PTH 30 HANGGÁTLÓ TÉGLA, AZONBAN NAGYON SOK TERVEZŐ ÉS KIVITELEZŐ – NEM BESZÉLVE A BERUHÁZÓKRÓL – TETTE FEL A KÉRDÉST: MIT HASZNÁLJON TÁRSASHÁZAK KÖZLEKEDŐ- LÉPCSŐHÁZI FALAIHOZ, HISZEN ODA TELJESEN FELESLEGES 30 CM VASTAG HANGGÁTLÓ-TÉGLA FALAT ÉPÍTENI. ÍGY IGAZ, MOST AZONBAN VAN ERRE IS MEGOLDÁS.

ZajStopp HANGGÁTLÓ lap

EZ A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap, AMELY MINDÖSSZE 2,5 CM-ES VASTAGSÁGBAN BIZTOSÍTJA A 71 DB-ES HANGGÁTLÁST.

A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KIFEJLESZTÉSE MELLETT, NAGY HANGSÚLYT FEKTETTÜNK A HANGSZIGETELÉS GYAKORLATI PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSÁRA, ODAFIGYELVE A FALAK ÉPÍTÉSÉRE, VAKOLÁSÁRA, STB. AMIVEL A LEGJOBB, LEGOPTIMÁLISABB MEGOLDÁST BIZTOSÍTJUK. ÍGY A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap MELLÉ ADJUK AZ ADALÉKOKAT IS A FALAZÁSHOZ ILL. VAKOLÁSHOZ.

A VILÁGPIACON INNOVATÍV MEGOLDÁSKÉNT ALKALMAZTUK A KERÁMIÁT HANGSZIGETELŐ ANYAGGAL KITÖLTVE, A KÖZISMERT RENDSZEREKKEL SZEMBEN. EZZEL ÖTVÖZTÜK A KERÁMIA FALAZÓELEM JÓ TULAJDONSÁGAIT A FALAZÁSOKNÁL, A TÉGLAGYÁRTÁS KORSZERŰ IRÁNYELVEIVEL, AZ ALAPANYAG HELYES MEGVÁLASZTÁSÁVAL, A HANGSZIGETELÉSNEK MEGFELELŐ ÜREGKIALAKÍTÁSSAL, VALAMINT A HANGSZIGETELÉST ELŐSEGÍTŐ KÖTÉSSEL ELLÁTOTT, MEGFELELŐ TÍPUSÚ HANGSZIGETELŐ ANYAG HASZNÁLATÁVAL. EZ A ZAJSTOPP HANGGÁTLÓ EREJE.

A ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP ALKALMAZÁSÁT HASZNOSNAK TARTJUK, MIVEL:

· LEGHATÉKONYABB HANGGÁTLÓ LAP A PIACON

· NAGY NETTÓ TERÜLETET NYERÉSÉT BIZTOSÍTJA KESKENY FALVASTAGSÁGÁNAK KÖSZÖNHETŐEN, UGYANAKKORA HANGSZIGETELŐ KÉPESSÉGNÉL ZajStopp

· VERSENYKÉPES ÁR

· LEGKISEBB FAJLAGOS KÖLTSÉGEK - LEGOLCSÓBB HANGGÁTLÓ LAKÁSELVÁLASZTÓ FALAZATI ÁR M2-KÉNT

· KÖNNYEBB KEZELHETŐSÉG ÉS ÉPÍTÉS (16 KG/DB, 8 DB/M2) ZajStopp

· KISEBB SÚLYA VÉGETT KÖNNYEBBEN-OLCSÓBBAN SZÁLLÍTHATÓ, ILL. TÖBB SZÁLLÍTHATÓ EGYSZERRE

· KISEBB HELYET FOGLAL AZ ÉPÍTKEZÉSEN

· CSÖKKENTI AZ ÉPÍTMÉNY SÚLYÁT, ÍGY CSÖKKENTVE A STATIKAI PROBLÉMÁKAT (CSAK 128 KG/M2) ZajStopp

· NAGYOBB SZABADSÁGOT AD A TERVEZŐKNEK MIVEL NEM CSAK A TEHERHORDÓ FAL FÖLÉ TERVEZHETIK ZajStopp

A TERMÉKCSALÁD ÚJABB TAGJA A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap

A ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP ANNAK FORRADALMIAN ÚJ MEGOLDÁSÚ KÖTÖTT HOMOKKAL VALÓ KITÖLTÉSE KÉPEZI, AMINEK KÖSZÖNHETŐEN A HANGSZIGETELÉS ÉS A HANGNYELÉS KOMBINÁCIÓJÁVAL TELJESEN MÁS ELVEKEN MŰKÖDIK, MINT BÁRMELY MÁS HANGGÁTLÓ lap.

A HANGSZIGETELÉST A KÖTÉSEK PÓRUSKIALAKÍTÁSA, VALAMINT A HOMOKSZEMCSÉK KÖZÖTTI TÉRHÁLÓSÍTOTT LAZA KÖTÉS BIZTOSÍTJA, MELYNEK KÖSZÖNHETŐEN A HANGENERGIA HŐENERGIÁVÁ ALAKUL.

A Silencium Plus Kft. EGYEDI MEGOLDÁST KÍNÁL FORRADALMIAN ÚJ ZajStopp ELNEVEZÉSŰ HANGGÁTLÓ lap TERMÉKÉVEL (2.5 CM – 71 DB) AZ ÚJÉPÍTÉSŰ VALAMINT FELÚJÍTANDÓ TÁRSASHÁZAK, SZÁLLODÁK, STB. LAKÁSELVÁLASZTÓ FALAINAK ÉPÍTÉSÉHEZ, HATÉKONY, NAGY HANGGÁTLÓ KÉPESSÉGŰ, VÉKONY FALRENDSZERREL. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap, ILL. A HOZZÁ KIFEJLESZTETT ÉPÍTÉSI RENDSZER, ÉS ANYAGOK FELHASZNÁLHATÓAK MEGLÉVŐ, ROSSZ HANGSZIGETELÉSŰ FALAK KIVÁLTÁSÁRA, ILL. UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉSÉRE IS.

A LAKÁSOK ELVÁLASZTÓ FALAINAK HANGSZIGETELÉSI PROBLÉMÁJA MÁRA KIEMELTEN FONTOS KÉRDÉS LETT, A BERUHÁZÓ, KIVITELEZŐ ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN A LAKÁS FELHASZNÁLÓJA SZÁMÁRA. EZÉRT FEJLESZTETTE KI, ÉS KÍNÁLJA CÉGÜNK EZT A VILÁGPIACON INNOVATÍV RENDSZERT, MELYBEN MEGOLDÁSKÉNT A SPECIÁLIS LYUKKIOSZTÁSÚ KERÁMIA ZajStopp HANGGÁTLÓ TÉGLA ÜREGEI EGY HANGSZIGETELŐ ANYAGGAL VANNAK KITÖLTVE. EZZEL RENDSZERÜNK A KÖZISMERT (TÖMEG ALAPÚ) HANGSZIGETELŐ RENDSZEREKKEL SZEMBEN, TELJESEN MÁS, ÚJ ALAPELVEKEN MŰKÖDIK.

A Silencium Plus KFT ÁLTAL GYÁRTOTT ZajStopp HANGGÁTLÓ lap MEGDÖNTÖTTE A TÖMEGALAPÚ HANGSZIGETELÉS EGYEDURALMÁT. A CÉG FEJLESZTÉSEINEK KÖSZÖNHETŐEN, - AHOL AZ ÖTLETEK MELLETT FELHASZNÁLTÁK A FIZIKA ÉS KÉMIA TUDOMÁNYOS ISMERETEIT – LEGYÁRTÁSRA KERÜLT A VASTAGSÁGÁHOZ KÉPEST LEGHATÉKONYABB ZajStopp HANGÁTLÓ lap.

KIS ÖNSÚLY: A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KESKENYEBB FALAZÁSI VASTAGSÁGNAK ÉS ÚJ HANGSZIGETELÉSI ELVÉNEK KÖSZÖNHETŐEN A FALAZAT ÖNSÚLYA JÓVAL KISEBB, MINT A PIACON TALÁLHATÓ HASONLÓ HANGGÁTLÁSI TULAJDONSÁGGAL RENDELKEZŐ BÁRMELY HANGGÁTLÓ lap. ENNEK KÖSZÖNHETŐEN TÖBBSZINTES TÁRSASHÁZI KIVITELEZÉSEKNÉL NEM KELL ALÁTÁMASZTANI A LAKÁSELVÁLASZTÓ FALAZATOKNÁL A FÖDÉMEKET ÉS ENNEK KÖSZÖNHETŐEN SOKKAL SZABADABBAN LEHET ALKALMAZKODNI A VÁSÁRLÓI IGÉNYEKHEZ, AKÁR SZINTENKÉNT ELTÉRŐ LAKÁSMÉRETTEL ÉS ELHELYEZÉSSEL. ZajStopp

MOZGATÁS ÉS BEÉPÍTÉS: A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KIS ÖNSÚLYÁNAK KÖSZÖNHETŐEN JELENTŐSEN CSÖKKENTHETŐ A BEÉPÍTÉSI ÉS SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGEKET. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap KOMPAKT MÉRETÉBŐL ADÓDÓAN GYORSABB ÉS EGYSZERŰBB A KIVITELEZÉS. EMELLETT A SOKSZOR SZŰK ÉPÍTKEZÉSI TERÜLETEN JÓVAL KISEBB HELYET FOGLAL EL, MINT HASONLÓ KÉPESSÉGŰ MÁS TERMÉKEK.

NEM ELHANYAGOLHATÓ A TUDAT, ÉS TÉNY, HOGY A VÉKONYABB – UGYANOLYAN HANGGÁTLÓ KÉPESSÉGGEL RENDELKEZŐ – KÖNNYEBB ZajStopp HANGGÁTLÓ lap FALAK, NAGY TERÜLETNYERÉST IS JELENTENEK, AMI NÖVELI A A LAKÁSOK NETTÓ TERÜLETÉT, ÉS EZZEL A BERUHÁZÁS NYERESÉGESSÉGÉT.

ZAJCSILLAPÍTÓ VÁLASZFAL – HOGY ENNEK A LÁNYAIM HOGY ÖRÜLNÉNEK!
MÁR AZ 
ÉPÍTEM A HÁZAM KÖNYVEKBEN IS TÖBBSZÖR FELHÍVTUK A FIGYELMET ARRA, HOGY A HÁZ ÉPÍTÉSE SORÁN A LEGTÖBBSZÖR MÉLTATLANUL KEVÉS FIGYELEM JUT A ZAJVÉDELEMNEK, DE MÉG EZEN A TÉMAKÖRÖN BELÜL IS KEVÉS A BELSŐZAJVÉDELEMNEK. EBBŐL AZTÁN A KÉSŐBBIEKBEN KÍNOS (ÉS ZAJOS :-)) CSALÁDI VESZEKEDÉSEK ADÓDHATNAK („NE BÖMBÖLTESD MÁR A TÉVÉT, DOLGOZNI SZERETNÉK!”, „NE ÜVÖLTS MÁR A TELEFONBA, TANULNI SZERETNÉK!”, STB.). A SZOBÁKAT ELVÁLASZTÓ (NEM TEHERHORDÓ, EBBŐL KÖVETKEZŐEN VÉKONY, JELLEMZŐEN 10 CM VASTAG) VÁLASZFALAKNÁL RÁADÁSUL NEM IS NAGYON VOLT LEHETŐSÉG JELENTŐSEBB ZAJCSÖKKENTÉS ELÉRÉSÉRE.

A HANG ALAPVETŐEN ENERGIA ÉS BELÁTHATJUK, HOGY A HANGGÁTLÁS EGY OLYAN SZAKTERÜLETE AZ ÉPÍTŐIPARNAK, AMELY A HANGENERGIA MEGFÉKEZÉSÉRŐL SZÓL. A NEM GONDOSAN MEGTERVEZETT ÉS KIVITELEZETT HANGSZIGETELÉS JÓ ESETBEN DRÁGA, ROSSZABB ESETBEN PEDIG SÚLYOS RÁFIZETÉS, HISZEN EGY NAGYOBB LAKÓINGATLAN, IRODA VAGY DISCO HANGSZIGETELÉSE ESETENKÉNT MILLIÓS NAGYSÁGRENDŰ TÉTEL LEHET. A ZAJSTOPP HANGGÁTLÓ LAp KIVÁLÓAN ALKALMAS ILYEN HANGGÁTLÁS MEGOLDÁSÁRA.

HA HASZNÁLT LAKÁST VÁSÁROLUNK, AMELY ALAPVATŐEN ZAJOS KÖRNYEZETBEN VAN, ÉS NEM MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ HANGGÁTLÓ LAP, ÉS NYÍLÁSZÁRÓ BEÉPÍTÉSÉVEL ÉPÜLT SZÁMÍTANUNK KELL, AZ EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ FOLYAMATOS ZAJTERHELÉSRE..
FIGYELEMBE KELL VENNÜNK AZT IS, HOGY MILYEN A SZOMSZÉDOK ÉLETVITELE. BULIZNAK, FIATAL HÁZASOK, ÉJJEL JÁRNAK HAZA, KORA HAJNALBAN INDULNAK DOLGOZNI STB.? EZEKBEN AZ ESETEKBEN NEM LEHET SZÁNDÉKOS ZAJKELTÉSRŐL BESZÉLNI, AMELY ELLEN ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEKET IS HOZTAK, EZÉRT CSAK A HATÉKONY HANGSZIGETELÉS LEHET A MEGOLDÁS, HOGY A SZOMSZÉDOKKAL VALÓ KAPCSOLAT NE FAJULJON EL EGY ESETLEGES BÍRÓSÁGI ÜGYIG. EZÉRT A KEZDETEKNÉL JAVASOLT A
ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA AZ ÉPÍTKEZÉSNÉL, A LAKÁSELVÁLASZTÓ FALAK ESETÉN IS..

HA ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁST VÁSÁROLUNK A KIVITELEZŐTŐL MINDEN ESETBEN KÉRJÜNK BIZTOSÍTÉKOT, HOGY AZ INGATLAN HANGSZIGETELÉSE AZ ELVÁRÁSAINKNAK ÉS AZ ÉPÍTÉS HELYÉNEK MEGFELELŐ. A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATA MELLETT A KIVITELEZÉSRE, HANGHIDAKRA, NYÍLÁSZÁRÓKRA IS KÜLÖN FIGYELMET KELL FORDÍTANUNK.

ALAPVETŐ ELV A HANGSZIGETELÉSBEN, HOGY “EGY ANYAG NEM A TÖKÉLETES HANGSZIGETELŐ ANYAG”, MIVEL AZ IGAZÁN HATÉKONY HANGSZIGETELÉSHEZ RÉTEGRENDEKBEN KELL GONDOLKODNUNK. A ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP ÖSSZETÉTELE EZT ÖNMAGÁBAN BIZTOSÍTJA SAJÁT SZENDVICSSZERKEZETÉVEL.

A NAGY TÖMEGŰ HANGGÁTLÓ lap HASZNÁLATÁVAL KIALAKÍTOTT FALAK A JÓ HANGSZIGETELÉS MELLETT KOMOLY STATIKAI TERVEZÉST, ÉS BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGET IGÉNYELNEK. A ZajStopp HANGÁTLÓ lap HASZNÁLATA TEHÁT NEM CSAK NAGY HANGGÁTLÓ KÉPESSÉGE, VÉKONYABB FAL KIALAKÍTÁSA VÉGETT A LEGALKALMASABB, DE A STATIKAI MUNKÁKAT, KÖLTSÉGEKET IS CSÖKKENTI, ILL. SZABADABBAN TERVEZHETŐVÉ VÁLNAK A TÁRSASHÁZAK. NEM KELL HANGGÁTLÓ FALAT A HANGGÁTLÓ FALRA ÉPÍTENI, HANEM A FÖDÉM KISEBB MEGERŐSÍTÉSÉVEL MÁR BÁRHOVÁ RAKHATÓ PL. A LAKÁSELVÁLASZTÓ FAL. EZZEL A TERVEZŐK SOKKAL NAGYOBB SZABADSÁGOT IS ÉLVEZNEK A TERVEZÉSBEN, ÉS SOKKAL NAGYOBB A LEHETŐSÉG A KÜLÖNBÖZŐ MÉRETŰ ÉS FORMÁJÚ LAKÁSOK MEGTERVEZÉSE, ÉS MEGÉPÍTÉSE A ZajStopp HANGGÁTLÓ lap SEGÍTSÉGÉVEL.

NÉHA MI MAGUNK VAGYUNK A ZAJ FORRÁSAI, EZÉRT KELL SZIGETELNÜNK LAKÁSUNKAT. A ZAJSTOPP HANGGÁTLÓ LAP JÓ HANGSZIGETELÉSI EREDMÉNYEKET AD, HA ZENÉLÜNK VAGY ÉPPEN HÁZIMOZIZUNK. A MAGYAR SZABADALMÚ KÖTÖTT HOMOKKAL KITÖLTÖTT ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP A PIACON TALÁLHATÓ LEGHATÉKONYABB HANGGÁTLÓ LAP (ZajStopp,) MELYET HOSSZÚ ÉVEK KITARTÓ FEJLESZTŐ MUNKÁJÁVAL DOLGOZTUNK KI.

ZajStopp HANGGÁTLÓ LAP

A hanggátlás két, egymástól valamilyen szerkezettel elválasztott helyiség között áthatoló zaj csillapítását jelenti. Két helyiség között a hangenergia átjuthat direkt az elválasztó szerkezeten át, vagy a csatlakozó szerkezeteken keresztül (kerülő úton). A megfelelő hanggátlás érdekében a tervezéskor érdemes szem előtt tartani mindkettőt. A két helyiség közötti elválasztó szerkezethez kapcsolódó falak és födémek jelentik a kerülő hangok fő útvonalát, ám kerülő hangutak nyílászáróknál, gépészeti vezetékeknél stb. is kialakulhatnak. A megfelelő hanggátlás érdekében légzárónak kell lennie a felépítésnek.
ZajStopp hanggátló lap. A csend nagyon fontos az életben. Csendre van szükségünk a pihenéshez, alkotáshoz vagy a munkához. A csendhez segít a ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap.
A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapok hordozóelemeként elsősorban tűzálló (de fürdőszobákhoz impregnált) 12.5 mm vastag gipszkartont használunk. A gipszkarton hátlapjára ragasztással van ráhengerelve a homokkeverék, amely megköt. A végén szintén a tűzálló gipszkartonokhoz használt papírral van bevonva a homokfelület. A gipszkartonlap hordozó, illetve fedő szerepet tölt be. A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tűzálló és nem csak a gipszkarton miatt.
Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy a hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos odafigyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendje.
Az ideális hangszigetelés kialakítását két állapot határozza meg: a hangforrás típusa és a zaj erőssége. A falak utólagos hangszigetelésére legtöbbször előtétfalat alkalmaznak, amelynek negatívuma, hogy helyigényes megoldás. A megfelelő padló-hangszigetelő panelek nemcsak a lentről felszűrődő hangokat tompítják, de az általunk keltett lépés- és kopogó hangokat is elnyelik. A mennyezet hangszigetelését a léghangok (hangos beszéd, lárma, kutyaugatás, hangos tévé) tompításakor szokás alkalmazni, ami a helyiség akusztikáját is javítja.
Hangszigetelés hiányában, otthonában többféle hang zavarhatja. A két legjellemzőbb zavaró hang a lépéshang és a léghang. Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy a hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos odafigyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendje.
Azzal, hogy a hangenergia egy részét hővé alakítják, a hangelnyelő anyagok a hangszigetelésbe is besegítenek, hiszen kevesebb zaj akar átjutni a szomszédos helyiségekbe. Ez a mennyiség azonban a hangszigetelő szerkezetek teljesítményéhez képest elenyésző. A hangelnyelés ezért sohasem helyettesítheti a hangszigetelést.
A szomszédból átszűrődő zajok szigetelésére nem elég az ajtók és ablakok réseinek eltömítése. A két lakás közötti falat kell utólagosan hangszigetelni. A társasházakban a lakásokat elválasztó falak hangszigetelése odafigyelést igényel.
Azzal, hogy a hangenergia egy részét hővé alakítják, a hangelnyelő anyagok a hangszigetelésbe is besegítenek, hiszen kevesebb zaj akar átjutni a szomszédos helyiségekbe. Ez a mennyiség azonban a hangszigetelő szerkezetek teljesítményéhez képest elenyésző. A hangelnyelés ezért sohasem helyettesítheti a hangszigetelést.
Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy a hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos odafigyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendje.
Hol a szomszéd zörög, hol a saját családunk hangoskodik – ezzel zavarva a szomszédunkban élőket. A problémára már létezik olyan hangszigetelő építészeti megoldás, amely tompítja vagy egyszerűen át sem engedi a hangokat a falon.
A legújabb hangszigetelő és zajszigetelő anyagok megküzdenek bármilyen zajjal.
A ZajStopp hangszigetelő lap, amely szintén a szabadalmaztatott találmányon alapul, amellyel megcélozzuk a könnyűszerkezetes falak piacát. A ZajStopp hangszigetelő lap felhasználásával vékonyabb, de hangszigetelés szempontjából hatékonyabb falszerkezetek építhetők a piacon található termékekhez képest, Ezáltal a ZajStopp hangszigetelő lap felhasználásával növelni tudja a hasznos, értékesíthető alapterületet, „komfortvesztés” nélkül. A ZajStopp hangszigetelő lap beépítésével jelentősen csökkenthető a tömeg is.

ZajStopp hangszigetelő lapjaink saját tervezésű és fejlesztésű gyártósoron készülnek. A ZajStopp hangszigetelő lappal minimalizálhatjuk a veszteséget. A minimális veszteség mellett garantált a megfelelő minőség, a ZajStopp hangszigetelő lappal.
Túl hangos a szomszéd, vagy hallod az utcáról beszűrődő zajokat? Megoldást nyújtanak a ZajStopp hangszigetelt lap falai. Mindenki számára fontos a hangszigetelt otthon, ahol nincsenek beszűrődő zajok. Társasházi lakásokban nagyon idegesítő tud lenni a nem megfelelően hangszigetelt falszerkezet. Hol a szomszéd zörög, hol a saját családunk hangoskodik – ezzel zavarva a szomszédunkban élőket. A problémára már létezik olyan hangszigetelő építészeti megoldás, amely tompítja vagy egyszerűen át sem engedi a hangokat a falon.
A hangelnyelésről akkor beszélünk, ha valamilyen felülettel érintkezve a hangenergia mérséklődik. Egy bizonyos térben az ideális akusztikai környezet elérése érdekében hangelnyelő felületeket használnak. Az anyagválasztást az akusztikai teljesítmény, a kinézet, a strapabíró képesség és a tűzvédelem szerint határozzák meg. Azzal, hogy a hangenergia egy részét hővé alakítják, a hangelnyelő anyagok a hangszigetelésbe is besegítenek, hiszen kevesebb zaj akar átjutni a szomszédos helyiségekbe. Ez a mennyiség azonban a hangszigetelő szerkezetek teljesítményéhez képest elenyésző. A hangelnyelés ezért sohasem helyettesítheti a hangszigetelést.
A hangelnyelés a hanghullámok mozgó energiájának átalakítása hőenergiává. Bizonyos mennyiségű hangelnyelés mindig van egy helyiségben, az összes építőanyagnak van elnyelési energiája. Függönyök és egyéb textíliák, kárpitozott bútorok és az emberek is hozzájárulnak a hangelnyelés összesített eredményéhez. Ezt nevezzük természetes hangelnyelésnek. Egy hanghullám magas frekvenciájú teljesítményének egy kis része elvész a légelnyelés révén is.
A rezonáns hangelnyelés nem úgy függ az anyag tulajdonságaitól, mint a porózus elnyelésnél. Itt a hangelnyelés a rezgő rendszer energiaveszteségéből ered, a hang energiája berezget egy tömeget, ami ezáltal felveszi a hang energiájának nagy részét. Ilyen rezgő rendszert használnak hangszigetelési céllal is.
A természetben szereplő hangelnyelők többnyire nem elégségesek. Ekkor van igény a nagyteljesítményű hangelnyelő anyagok használatára. A kereskedelmi forgalomban számos hangelnyelő kapható. Az hangelnyelésnek két fő típusa van: porózus- és rezonáns elnyelés. A porózus hangelnyelés olyan anyagokban érhető el, amelyek nyílt, levegős pórusúak. Ilyen anyagok például az ásványgyapot, textíliák, kárpitozott bútorok, lyukacsos rostlemezek, néhány burkolóanyag stb. Az ilyen fajta hangelnyelők a legfontosabbak, amikor az általános zaj megszűntetéséről van szó.
Minden olyan anyagot és tárgyat, melynek van egy bizonyos hangelnyelési képessége, hangelnyelőnek hívunk. Egy bizonyos térben az ideális akusztikai környezet elérése érdekében hangelnyelő felületeket használnak.
Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy a hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné meggátolni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos figyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendjére.
A hangszennyezés/zajszennyezés leginkább a nagyvárosok lakóit és a forgalmas utak mellett élőket érintheti. A zajterhelési határérték 65 decibel, amely felett már zajszennyezésről/hangszennyezésről beszélhetünk.
Hangszennyező környezet elsősorban a nagyvárosokban és a forgalmas utak mellett található. Hangszennyező a közúti, vasúti és repülőtéri forgalom. Hangszennyező továbbá az ipar és az építkezés. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a hangszennyező környezet ugyanúgy veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.
A légtechnikai tervezés alatt indokolt lehet, hogy –az ideális akusztikai értékek eléréséért - hangcsillapítót alkalmazzunk a tartózkodási térben. A hangcsillapító kiválasztása, méretezése sokszor becslésen és gyakorlati értéken alapul. Az így kiválasztott elemek nagy része vagy túlméretezett lesz, vagy nem garantálja az ideális hangcsillapítást.
A légtechnikai tervezés alatt indokolt lehet, hogy –az ideális akusztikai értékek eléréséért - hangcsillapítót alkalmazzunk a tartózkodási térben. A hangcsillapító kiválasztása, méretezése sokszor becslésen és gyakorlati értéken alapul. Az így kiválasztott elemek nagy része vagy túlméretezett lesz, vagy nem garantálja az ideális hangcsillapítást.
Sok ember megfigyelhette már üzemekben a nagy gépeket, melyek komoly zajforrások, és a hozzáértők foglalkoznak is e gépek zajcsillapított rögzítésével. Ilyen asonló zajforrások azonban lakókörnyezetünkben is vannak, és ezek zajcsillapítása már a mi feladatunk, vagy legalábbis hatáskörünk lehet. Ilyen például a tömbházak elszívó berendezése, illetve annak motorja. Ez sokszor 24 órás üzemben működő stabilmotor, amely a betonfödémre van lecsavarozva, és speciális zajcsillapító rögzítőelemek nélkül rezgéseit átadja a betonfödémnek. Hasonló jelenséggel találkozhatunk a klímaberendezések kompresszoros egységének rögzítésekor.
A legújabb hangszigetelő és zajszigetelő anyagok megküzdenek bármilyen zajjal.
A hangszennyezés/zajszennyezés elsősorban a nagyvárosok lakóit és a forgalmas utak mellett élőket érintheti. A környezeti zajszennyezés a közúti, vasúti és repülőtéri forgalom, az ipar, az építkezés, valamint más kültéri tevékenységek által okozott zajhoz kötődik.
A hétköznapi zajterhelés hosszú távon visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat, ha a munkahelyén évekig folyamatosan 60 decibel feletti zajban dolgozik. Ilyen zajterhelésnek vannak kitéve a nyomdagépek, szövőgépek mellett vagy a bányászatban dolgozó emberek. Az irodai zajra is oda kell figyelni, mert stresszt idézhet elő, a számítógépek állandó monoton zaja vagy a nyomtató hangja, a telefoncsörgés. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a zajszennyezés ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.
Zajszennyező környezet leginkább a nagyvárosokban és a forgalmas utak mellett található. Zajszennyező a közúti, vasúti és repülőtéri forgalom. Zajszennyező továbbá az ipar és az építkezés. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a zajszennyező környezet ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.
A zaj hosszan tartó kitettsége az emberi szervezet és az agy által közvetített súlyos egészségi hatásokhoz vezethet, például alvászavarokhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, idegességhez. Közvetlen hatásokat is okozhat, például fülzúgást. A szív- és érrendszeri problémák zaj küszöbértéke például éjszaka 50 decibel (dB) vagy annál magasabb, nappali értéke pedig 60 decibel és a feletti. A zaj az említett káros egészségügyi hatása mellett, az ingatlan értékének lényeges értékcsökkenését is eredményezi. Az éjszakai zajártalomnak legfőképpen a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők vannak kitéve, mivel érzékenyebbek a zavaró dolgokra.
A hétköznapi zajterhelés hosszú távon visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat, ha a munkahelyén évekig folyamatosan 60 decibel feletti zajban dolgozik. Ilyen zajterhelésnek vannak kitéve a nyomdagépek, szövőgépek mellett vagy a bányászatban dolgozó emberek. Az irodai zajra is oda kell figyelni, mert stresszt idézhet elő, a számítógépek állandó monoton zaja vagy a nyomtató hangja, a telefoncsörgés. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a zajszennyezés ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.
ZajStopp hanggátló lap zajfogás.
A zaj nem kapcsolható egyik környezeti tényezőhöz sem, mégis hozzátartozik a környezetvédelemhez, mivel a kibocsátott zaj hatással van az abban élőkre. Legtöbbször a zaj, a levegőben terjedve fejti ki a hatását, amely a legegyszerűbb pszichikai hatástól (zavaró zaj) egészen a fizikai hatásig (fájdalom) terjedhet. Jogszabályban meg vannak határozva azok a hangnyomás értékek, amelyek hosszú távon nem okoznak sem fizikai, sem pszichikai hatásokat.
Ahhoz, hogy az ember által végzett tevékenységek zajkibocsátása ne érje el ezeket a határértékeket, tehát a hangnyomás értéke a megadott határértéken belül maradjon, műszeres méréssel meg kell határozni a kibocsátást. Az eredményektől függően, ha szükség van rá, a zajkibocsátás csökkentésére műszaki megoldást kell keresni.
Lakott területeken is emelkedik a zajszint, legfőképp a növekvő forgalom, valamint az intenzívebb ipari és szabadidős tevékenységek eredményeként.
Például egy petárda zajszintje körülbelül 130 dB. Egy koncert zajszintje nagyjából 100-110 dB lehet.
A békés zajszintű munkahely megalapozza a jó kedvű és a munkavégzést.
A zaj hosszan tartó kitettsége az emberi szervezet és az agy által közvetített súlyos egészségi hatásokhoz vezethet, például alvászavarokhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, idegességhez. Közvetlen hatásokat is okozhat, például fülzúgást. A szív- és érrendszeri problémák zaj küszöbértéke például éjszaka 50 decibel (dB) vagy annál magasabb, zaj nappali értéke pedig 60 decibel és a feletti. A zaj az említett káros egészségügyi hatása mellett, az ingatlan értékének lényeges értékcsökkenését is eredményezi. Az éjszakai zajártalomnak legfőképpen a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők vannak kitéve, mivel érzékenyebbek a zavaró dolgokra, a zajra.
A hétköznapi zajterhelés hosszú távon visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat, ha a munkahelyén évekig folyamatosan 60 decibel feletti zajban dolgozik. Ilyen zajterhelésnek vannak kitéve a nyomdagépek, szövőgépek mellett vagy a bányászatban dolgozó emberek. Az irodai zajra is oda kell figyelni, mert stresszt idézhet elő, a számítógépek állandó monoton zaja vagy a nyomtató hangja, a telefoncsörgés. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a zajszennyezés ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.
Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy az hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos odafigyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendje. A hanggátlás két, egymástól valamilyen szerkezettel elválasztott helyiség között áthatoló zaj csillapítását jelenti. Az ideális hangszigetelés kialakítását két állapot határozza meg: a hangforrás típusa és a zaj erőssége. Azzal, hogy a hangenergia egy részét hővé alakítják, a hangelnyelő anyagok a hangszigetelésbe is besegítenek, hiszen kevesebb zaj akar átjutni a szomszédos helyiségekbe.
A legújabb hangszigetelő és zajszigetelő anyagok megküzdenek bármilyen zajjal.
A megfelelő padló-hangszigetelő panelek nemcsak a lentről felszűrődő hangokat tompítják, de az általunk keltett lépés- és kopogó hangokat is elnyelik. A mennyezet hangszigetelését a léghangok (hangos beszéd, lárma, kutyaugatás, hangos tévé) tompításakor szokás alkalmazni, ami a helyiség akusztikáját is javítja.
Hol a szomszéd zörög, hol a saját családunk hangoskodik – ezzel zavarva a szomszédunkban élőket. A problémára már létezik olyan hangszigetelő építészeti megoldás, amely tompítja vagy egyszerűen át sem engedi a hangokat a falon.
A rezonáns hangelnyelés nem úgy függ az anyag tulajdonságaitól, mint a porózus elnyelésnél. Itt a hangelnyelés a rezgő rendszer energiaveszteségéből ered, a hang energiája berezget egy tömeget, ami ezáltal felveszi a hang energiájának nagy részét. Ilyen rezgő rendszert használnak hangszigetelési céllal is.
A porózus hangelnyelés olyan anyagokban érhető el, amelyek nyílt, levegős pórusúak. Ilyen anyagok például az ásványgyapot, textíliák, kárpitozott bútorok, lyukacsos rostlemezek, néhány burkolóanyag stb. Az ilyen fajta hangelnyelők a legfontosabbak, amikor az általános zaj megszűntetéséről van szó.
Utólagos hangszigetelésnél nem mindegy az hangszigetelő, hanggátló anyagok sorrendje. Nem mindegy, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni vagy a saját lakásában keletkező zajoktól szeretné a szomszédot óvni. Ezért fontos odafigyelni a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának sorrendjére.
A csend nagyon fontos az életben. Csendre van szükségünk a pihenéshez, alkotáshoz vagy a munkához. A csendhez segít a ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap.
A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapok hordozóelemeként elsősorban tűzálló (de fürdőszobákhoz impregnált) 12.5 mm vastag gipszkartont használunk. A gipszkarton hátlapjára ragasztással van ráhengerelve a homokkeverék, amely megköt. A végén szintén a tűzálló gipszkartonokhoz használt papírral van bevonva a homokfelület. A gipszkartonlap hordozó, illetve fedő szerepet tölt be. A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tűzálló és nem csak a gipszkarton miatt.
ZajStopp hangszigetelő lap összetétele:
• 12.5 mm tűzálló gipszkarton lap
• 1 cm széles 12.5 mm csíkok körül – keret
• A keret közti rész a gipszkarton hátlapjára ragasztással és hengerléssel rádolgozva.
• Tűzálló gipszkarton lapokhoz használt papír kerül ragasztással a homokos felületre
ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapunk ugyanúgy használható és hasonlóan szerelhető, mint a normál gipszkarton. Csavarozható, vágható, glettelhető és festhető. Vágásához elegendő egy dekopírfűrész, körfűrész vagy egy hagyományos kézi gipszkarton fűrész.
Rendszerünkkel a ZajStopp hanggátló. hangszigetelő lapot mindössze 3 cm széles profilszerkezetre szerelve a legolcsóbb kőzetgyapottal kitöltve, több mint 25 decibeles hangszigetelés javulást is elérhet.
Egy előtétfal külön szerkezettel elhatárolódik a problémás faltól, nem viszi át a rezgéseket és a testhangokat. A légrések kitöltéséhez minden esetben ajánlott szálas kitöltőanyag használata. Erre megfelel a piacon vásárolható legolcsóbb kőzetgyapot is. (Akusztikai méréseinket mindig a legolcsóbb kőzetgyapottal végezzük.)
A homok különféle kőzeteknek és ásványi anyagoknak apró szemű törmeléke, melyet a víz, jég vagy szél elhordott eredeti képződési helyétől és alkalmas helyen lerakott.
A talajmechanikai gyakorlatban szemnagyság szerinti talaj megnevezéskor homoknak nevezzük a 0,063–2 mm közötti szemcseméretű talajt.
Van durva szemű és finom szemű homok. Egyike a legfinomabb szemű és a magyar Alföldön igen fontos szerepet játszó homok a futóhomok.
A homok apró szemcsékből álló törmelék és zúzalék, amely a legkülönfélébb kőzetek és ásványi anyagokból formálnak a természeti erők, mint a víz, a szél és a jég.
A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapok hordozóelemeként elsősorban tűzálló (de fürdőszobákhoz impregnált) 12.5 mm vastag gipszkartont használunk. A gipszkarton hátlapjára ragasztással van ráhengerelve a homokkeverék, amely megköt. A végén szintén a tűzálló gipszkartonokhoz használt papírral van bevonva a homokfelület. A gipszkartonlap hordozó, illetve fedő szerepet tölt be. A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tűzálló és nem csak a gipszkarton miatt.
A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapok hordozóelemeként elsősorban tűzálló (de fürődszobákhoz impregnált) 12.5 mm vastag gipszkartont használunk. A gipszkarton hátlapjára ragasztással van ráhengerelve a homokkeverék, amely megköt. A végén szintén a tűzálló gipszkartonokhoz használt papírral van bevonva a homokfelület. A lapok automata gyártósoron készülnek.
A gipszkartonlap hordozó, illetve fedő szerepet tölt be. A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tűzálló és nem csak a gipszkarton miatt. A ráragasztott homokréteg önmagában is rendkívüli tűzálló képességekkel rendelkezik, alap és kötőanyagainak (legnagyobb részt vízüveg) köszönhetően.
Ugyanúgy használható és hasonlóan szerelhető, mint a normál gipszkarton. Csavarozható, vágható, glettelhető és festhető. Vágásához elegendő egy dekopírfűrész, körfűrész vagy egy hagyományos kézi gipszkarton fűrész.
ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tűzvédelmi osztálya: A2-s1, d0
Előtétfallal helyet veszünk el a lakásból, irodából. De nem mindegy, hogy mennyit.
A ZajStopp rendszerrel minimalizálhatjuk a veszteséget. A minimális veszteség mellett garantált a megfelelő minőség.
Egy előtétfal külön szerkezettel elhatárolódik a problémás faltól, nem viszi át a rezgéseket és a testhangokat. A légrések kitöltéséhez minden esetben ajánlott szálas kitöltőanyag használata. Erre megfelel a piacon vásárolható legolcsóbb kőzetgyapot is. (Akusztikai méréseinket mindig a legolcsóbb kőzetgyapottal végezzük.)

ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap hatékonyságának és az új szerkezeti, kivitelezési megoldásának köszönhetően, felhasználásával vékonyabb falszerkezetek építhetők. Ez által növelve a hasznos, értékesíthető alapterületet, „komfortvesztés” nélkül, ami nagyobb nyereséget hoz, jobb hangszigetelés mellett. Beépítésével jelentősen csökkenthető a falak tömege is, ami nem elhanyagolható, sőt kimondottan előnyös több szempontból is. Ezek a statikai költségek, sokkal kevesebb szállítási költség (ezzel költségcsökkentés, anyagmozgatás terén, környezetünk és utaink védelme….). A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap tehát környezetbarát is.
A ZajStopp hanggátló, hangszigetelő laphoz szerelési útmutatót adunk. A szerelési útmutató minden fontos információt tartalmaz. A hangszigetelő lap szereléséhez nincs szükség nagy szakértelemre, ugyanúgy kell szerelni, mint egy gipszkartont.
Honlapunkon, youtube csatornánkon megtekinthetik ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapunk szerelési videóját.
ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapunk utólagos hangszigetelésre is alkalmas. Többféle módszer létezik utólagos hangszigetelésre. Minden terméknek megvan a sajátos szerelési módszere, azonban elmondható, hogy egyiket sem ajánlatos közvetlenül a falra szerelni, mivel így a testhangok (rezgések) átmennek a falról a hangszigetelő anyagra, ezáltal az akusztikai zajok átszűrődnek rajta.
ZajStopp hanggátló, hangszigetelő laphoz szerelési útmutatót adunk.
A szerelési útmutatón, szerelési videón kívül szakmai tanácsadással is segítjük hangszigetelési munkáikat.
A mennyezet hangszigetelését a léghangok (hangos beszéd, lárma, kutyaugatás, hangos tévé) tompításakor szokás alkalmazni, ami a helyiség akusztikáját is javítja.
Minden terméknek megvan a sajátos szerelési módszere, azonban elmondható, hogy egyiket sem ajánlatos közvetlenül a falra szerelni, mivel így a testhangok (rezgések) átmennek a falról a hangszigetelő anyagra, ezáltal az akusztikai zajok átszűrődnek rajta.
Akusztikai mérési jegyzőkönyvek megtalálhatóak honlapunkon. 4 db akusztikai mérési jegyzőkönyve van a ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lapnak. 25mm-es ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lap 39 dB. 10, illetve 8 cm-es falszerkezet kétoldali ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lappal. 9, illetve 7 cm-es falszerkezet egyoldali ZajStopp hanggátló, hangszigetelő lappal. 17, illetve 13 cm-es falszerkezet kétoldali ZajStopp hangszigetelő lappal, dupla profilszerkezettel 71 db.
ZajStopp hangszigetelő lap súlyozott laboratóriumi léghanggátlási száma: Rw= 39 dB
A zajelnyeléssel kapcsolatos problémák megoldása a városok számára halaszthatatlan kötelezettség.

 


2020 Silencium Plus  Korlátolt Felelősségű Társaság Minden jog fenntartva!